S
İnguinal Herni (Kasık Fıtığı)
Kasık fıtığı çocuk cerrahlarının en sık karşılaştıkları hastalıklardan biridir. Karın zarının kasık bölgesindeki uzantısının doğuştan kapanmaması sonucu ortaya çıkar.
Kasık fıtığı görülme sıklığının %0,8-4,4 olduğu tahmin edilmektedir. Kasık fıtığının oluşumu daha çok testisin aşağı inişiyle ilgili olduğundan erkek çocuklarında daha sık görülmektedir. Karın basıncının uzun süre yüksek kaldığı hastalarda da kasık fıtıklarına daha sık rastlanmaktadır.
Eğer fıtık tedavi edilmezse hasta fıtık boğulması denen, fıtık kesesi içine giren organların dolaşımının bozulması durumuna rastlanabilmektedir. Bu durumda hastada hayati tehlike oluştuğu bilinmektedir. Safralı sarı-yeşil kusma, kasık bölgesindeki şişliğin sert ve mor bir renk alması ve çocuğun genel durumunda bozulma fıtık boğulmasının bulgularıdır. Bu bulgularla karşılaşıldığında zaman kaybedilmeden en yakın acil servise başvurulmalıdır.
Kasık fıtıklarının tedavisinde cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Ameliyattan sonra nadir de olsa tekrarlama riski mevcuttur. bu riski azaltmak için hasta ve hasta yakınının alması gereken bir önlem yoktur.
Ameliyat sonrası hastanın fizik aktivitesinde herhangi bir kısıtlama önermemekteyiz.